<title>Nik Aziz 'Kepanasan' Bila Dengar Orang Mengaji Guna Speaker? | DKM SABAH

BREAKING

Wednesday, August 17, 2011

Nik Aziz 'Kepanasan' Bila Dengar Orang Mengaji Guna Speaker?
Nik Aziz sudah bengong sejak 'bersetubuh' dengan DAP, demi menyokong perbuatan 'abang besar' mereka DAP Nik Aziz sanggup kata mengaji guna pembesar suara adalah perkara yang bising dan mengganggu masyarakat dan orang sakit.

Jika puak bengong ini memerintah negera kelak, nampaknya kita umat Islam tidak lagi dapat mendengar alunan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran demi menjaga hati penganut agama lain. 

Sepanjang 50 tahun lebih negara kita Merdeka inilah pertama kali saya mendengar orang Islam sendiri yang mengatakan bahawa bacaan ayat-ayat suci Al-Quran menggunakan pembesar suara itu adalah bising dan membingitkan suasana.

Jika puak celako ini memerintah kelak, barangkali kita umat Islam tidak lagi dibenarkan mengadakan pertandingan Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa sebagaimana kita adakan sepanjang tahun, semuanya kerana bacaan ayat-ayat suci Al-Quran yang dibacakan oleh Qari dan Qariah dikategorikan sebagai bunyi 'BISING'.

Anak haram celaka balaci DAP - sebagai penutup, satu soalan untuk kamu semua, mana yang lebih bising dan membingitkan telinga di antara ceramah maki-hamun kamu menggunakan pembesar suara dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran?

Di Mekah dan Masjidil Haram pun alunan ayat-ayat suci Al-Quran dibacakan melalui pembesar suara la wahai Nik Aziz oiii, beranikah Nik Aziz berjumpa dengan Imam Besar Masjidil Haram dan mengatakan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran melalui pembesar suara itu adalah perkara yang 'BISING' dan menggangu ketenteraman masyarakat?

Sudah banyak kali saya katakan bahawa DAP tidak pernah faham dan tidak sesekali mahu faham sensitiviti umat Islam, hanya puak BODOH yang ada dalam PAS sahaja yang mempercayai kata-kata cina DAP itupun gara-gara kepentingan politik sempit mereka.

Nik Aziz Sokong Larangan Baca alQuran Guna Pembesar Suara
KOTA BAHARU: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju amalan bacaan al-Quran dibuat menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu mesyarakat sekitarnya.

Mursyidul Am PAS itu berkata perbuatan itu tidak mengambil kira sensitiviti masyarakat setempat sehingga boleh menyusahkan mereka dan seseorang Islam harus menghormati masyarakat sekeliling dengan tidak membuat bising, walaupun dengan membaca al-Quran menggunakan pembesar suara.

Sehubungan itu, beliau menyokong tindakan Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang melarang bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu Subuh.

"Kita (umat Islam) hanya dibenarkan melaungkan suara ketika azan untuk mengerjakan solat. Oleh itu, saya tidak bersetuju jika masjid menggunakan pembesar suara sehingga menjejaskan orang lain yang sedang tidur atau sakit," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Koperasi Rakyat Kelantan Berhad (KRKB) di sini, Ahad.

Beliau ditanya mengenai tindakan Kerajaan Pulau Pinang melarang penggunaan pembesar suara semasa mengaji al-Quran pada waktu subuh di masjid dan surau di negeri itu.

Terdahulu dalam ucapannya, Nik Abdul Aziz menggesa wanita negeri ini yang suka membeli atau menyimpan barang kemas supaya menjualnya untuk dilaburkan dalam KRKB yang baru dilancarkan itu.

Ini kerana, katanya, ia akan memberi pulangan yang menguntungkan kesan kenaikan harga emas dunia yang menjadi bahan pelaburan urusniaga koperasi menerusi Permodalan Kelantan Berhad (PKB).

Semasa ditanya sama ada kebimbangan sesetengah rakyat Kelantan yang ingin melabur dalam koperasi itu kesan kegagalan Koperasi Kohilal yang kebanyakannya dianggotai PAS, Nik Abdul Aziz berkata kegagalan koperasi itu ekoran kejatuhan saham dan keadaan ekonomi merudum pada 1998. - BERNAMA

(Sumber:http://yuseriyusoff.blogspot.com/)